Valitse, miten haluat käyttää verkkosivustoamme:

Evästeet auttavat parantamaan verkkosivuston käyttökokemusta ja tarjoamaan turvallisia palveluja. Jotkin evästeet ovat välttämättömiä turvallisuuden ja kirjautumistoimintojen kannalta, toiset taas mahdollistavat helpomman käytön ja kätevän tuen. Voit peruuttaa päätöksesi milloin tahansa.

Kiinnostuitko voitonjako-oikeuksista?

Voitonjako-oikeuksien avulla sijoittajat hyötyvät yrityksen voitosta sijoitetun summan perusteella lasketulla osuudella. Tämä sijoitustyyppi muistuttaa yrittäjäosuutta.

Lue lisää

Mikä on voitonjako-oikeus?

Voitonjako-oikeus antaa sijoittajalle oikeuden osallistua yrityksen voittoon (vuotuiseen nettovoittoon) prosenttiosuudella, joka lasketaan sijoitetun summan perusteella. Merkitty voitto-osuuspääoma osallistuu myös mahdollisiin tappioihin (vuoden nettotappioihin) koko määrään asti lasketulla prosenttimäärällä.

Sijoitus, johon liittyy pätevä etuoikeusasema

Sääntelymääräysten mukaisesti kaikki Invesdorin kautta välitetyt voitto-osuusoikeudet saavat niin sanotun pätevän etuoikeusaseman. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajilla ei ole oikeutta korvauksen maksamiseen (osuus yrityksen vuotuisesta nettovoitosta) tai sijoitetun summan takaisinmaksuun, mikäli ja niin kauan kuin yrityksellä on negatiivinen oma pääoma tai jos tämä aiheuttaisi yrityksen maksukyvyttömyyden.

Jos yrityksen omaisuutta koskeva maksukyvyttömyysmenettely aloitetaan laina-aikana, saat maksamattoman palkkion ja sijoitetun summan vasta sen jälkeen, kun kaikki muut velkojat, joiden saatavia ei ole vastaavasti asetettu huonompaan etuoikeusasemaan, ovat saaneet maksunsa, mutta ennen osakkeenomistajien saatavia.

Yritysosuuden luonteinen sijoitus

Voitonjako-oikeus on siis luonteeltaan yrittäjäsijoitus, jolloin voitonjako-oikeudet antavat vain voitto-oikeuksia, mutta eivät yhtiöoikeuksia, kuten osallistumis-, osallistumis- ja äänioikeutta yhtiön yhtiökokouksissa.

Sijoittajien on oltava tietoisia siitä, että tämä voi pahimmassa tapauksessa johtaa sijoituksen täydelliseen menettämiseen. Sijoittajien on ennen sijoituksen tekemistä harkittava huolellisesti, kuinka todennäköisenä he pitävät yrityksen maksukyvyttömyysriskiä.

Voitonjako-oikeuden 3 vaihetta

1. Yritys haluaa edistää kasvuaan

Yhtiön osakkeenomistajat haluaisivat kerätä voitto-osuuspääomaa tulevan kasvun edistämiseksi. Vastineeksi he ovat halukkaita luovuttamaan tuleville sijoittajille tietyn prosenttiosuuden vuotuisesta nettovoitosta riippuen sen määrästä edellisinä vuosina ja tavoiteluvuista.

Esimerkki: 1 000 000 euron voitto-osuuspääomaa vastaan sijoittajat saavat vuosittain 5 prosenttia yrityksen vuotuisesta nettovoitosta.

2. Haluat hyötyä yrityksen kasvusta.

Kun olet tutustunut asiakirjoihin, päätät sijoittaa ja hyötyä yrityksen tulevasta kasvusta.Tätä varten valitset summan tavalliseen tapaan ja katsot, mihin prosenttiosuuteen vuotuisesta nettovoitosta olet oikeutettu sijoituksen seurauksena.

Esimerkki: Jos sijoitat 5 000 euroa, saat tulevaisuudessa 0,025 prosenttia yrityksen vuotuisesta nettovoitosta joka vuosi. 

3. Osuutesi voitoista siirretään suoraan tilillesi.

Kun yhtiö on laatinut tilinpäätöksensä ja vuotuinen nettovoitto on määritetty, saat osuutesi suoraan yhtiöltä tilillesi.

Esimerkki: Yhtiö saavutti kuluneella tilikaudella 2 500 000 euron nettovoiton. Sijoituksesi tuloksena olet oikeutettu 625 euroon, joka siirretään tilillesi maksupäivänä. Tämä johtaa 12,5 prosentin tuottoon.

Usein kysytyt kysymykset voitonjako-oikeuksista

Invesdorissa tarjottu niin sanottu voitto-osuuspääoma on yrityksille todellista omaa pääomaa, joka myös näkyy sellaisenaan yritysten taseessa. Yritykset käyttävät tätä rahoitusmuotoa innovatiivisena osana rahoitusrakennettaan. Tämä pitkäaikainen, vakuudeton rahoitus vahvistaa niiden taserakennetta ja muodostaa siten perustan tulevalle kasvulle.

Toisin kuin määräaikaisen, etuoikeusasemaltaan huonommassa asemassa olevan lainan, voitonjako-oikeuden haltijana et saa kiinteää korkoa voitonjako-oikeutesi voimassaoloaikana. Sijoittajat, jotka tarjoavat yrityksille voitto-osuuspääomaa, saavat osuuden yrityksen voitoista ja odottavat yleensä noin 10 prosentin tai sitä suurempaa keskimääräistä vuotuista tuottoa. Koska tuotto riippuu yrityksen menestyksestä, se vaihtelee voitto-osuuden voimassaoloaikana vuotuisen voiton tason mukaan ja voi siten olla pienempi tai suurempi kuin yrityksen kulloisenkin tilikauden odotettu keskimääräinen tuotto. Vuosina, joina yhtiö ei tuota voittoa, voitto-osuusoikeus osallistuu myös yhtiön vuotuiseen tappioon enintään myönnetyn voitto-osuusoikeuden pääoman määrän verran. Voitonjako-oikeuden haltijalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta suorittaa lisäpanostuksia. Tulevina tulosvuosina mahdollinen aiemmin syntynyt tappio korvataan voitto-osuuksilla ennen korvauksen jakamista.

Tukikeskuksestamme löydät lisää kysymyksiä ja vastauksia voitto-osuusoikeuksista.

Tuki

Onko sinulla vielä kysyttävää?

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä viesti:
Sähköposti: service@invesdor.fi
Puhelin: +358 40 779 5389

Seuraa meitä:

   

Yhteyshenkilönne

Jessica Partanen

Project Manager

EN | FIN | SWE