ArcDian tarinan taustalla on suomalainen poikkitieteellinen innovaatio, joka perustuu bioteknologian ja laseroptiikan hyödyntämiseen lääketieteessä. Perustajat FT Janne Koskinen ja FT Aleksi Soini näkivät ongelmallisena sen, ettei hengitystieinfektioiden testausta juurikaan tehty terveyskeskustasolla, vaan testaaminen keskittyi sairaalaympäristöön. Lisäksi hengitystieinfektioiden hoito ei perustunut taudinaiheuttajan tunnistukseen, vaan oli summittaista, mikä johti antibioottien ylenpalttiseen käyttöön.
Ratkaisu ongelmaan
Koskinen keskittyi bioteknologian alan väitöskirjassaan ArcDia-yhtiöiden kehittämän TPX-teknologian sovelluksiin infektiotautien diagnostiikassa. Tämän tutkimustyön seurauksena Koskinen tutustui kliinisen infektiodiagnostiikan teorioihin ja käytäntöihin, ja syntyi idea automaattisesta testausjärjestelmästä eli mariPOC®-tuoteinnovaatiosta.
Koskinen ja Soini kirjoittivat ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman mariPOC®-liiketoiminnasta vuonna 2007. Tämä liikeidea ja tietotaito sekä Arctic Diagnostics Oy:n detektioteknologia (tietotaito ja teollisoikeudet) siirrettiin apporttina uudelle yhtiölle ArcDia International Oy Ltd:lle. Yhtiö lanseerasi mariPOC®- järjestelmän Suomessa vuonna 2010, jolloin hengitystieinfektioiden testauksen markkina oli kehityksen alkuvaiheessa.
Uusi teknologia mahdollistaa nopean ja automaattisen testauksen
ArcDian perustajat Soini ja Koskinen näkivät, että hengitystieinfektioiden hoitokäytännöt tulevat muuttumaan, kunhan markkinoille saadaan teknologiaa, joka mahdollistaa nopean ja automaattisen hajautetun testauksen. Tämä markkinavisio on toteutunut, ja suuryhtiöt hankkivat nyt kilvan tuotantokapasiteettia ja kaupallisia oikeuksia hengitystieinfektiotestien markkinalta.
CE-merkitty mariPOC® on vakiinnuttanut asemansa johtavana testijärjestelmänä Suomen markkinoilla. Tällä hetkellä ArcDialla on 47 asiakasta Suomessa. Niihin lukeutuu lääkärikeskuksia, sairaaloita ja kliinisiä laboratorioita. Valtaosa mariPOC®-laitteista Suomen markkinoilla on sijoitettu lääkäriasemille yksityisellä sektorilla, mutta jo 1/3 liikevaihdosta syntyy työpaikoilla tapahtuvasta testaamisesta.
Nopeampi diagnostiikka mahdollistaa oikean hoidon viiveettä
mariPOC® lupaa selkeää hyötyä nopeuden, luotettavuuden, helppokäyttöisyyden ja monianalyyttisyyden johdosta. Testimenetelmä on ollut suosittu erityisesti lasten infektioiden diagnostiikassa, sillä samasta näytteestä voidaan osoittaa jopa 11 taudinaiheuttajaa mukaan lukien pandeeminen SARS-CoV-2 koronavirus ja tavallinen kausikoronavirus OC43. Menetelmällä tunnistetaan lisäksi esimerkiksi influenssa A- ja B-virukset, RS-virus, metapneumovirus, adenovirus sekä useita parainfluenssan tyyppejä, jotka kaikki aiheuttavat samankaltaisia taudinkuvia.
Matalan kynnyksen testaus parantaa infektioiden torjuntaa maailmanlaajuisesti
SARS-CoV-2 pandemia vaikutti ihmisten käyttäytymiseen siten, ettei ole enää hyväksyttävää liikkua julkisilla paikoilla ja tavata muita ihmisiä oireisena. ArcDia näkee, että koronaviruspandemian jälkeen hengitystieinfektiotestauksen kokonaisvolyymi tulee jäämään entistä perustasoa merkittävästi korkeammalle tasolle.
Yhtiön mukaan terveydenhuollossa on nyt ymmärretty, että matalan kynnyksen testaus on infektiontorjunnan peruskivi. Perinteinen teknologia ei kuitenkaan käytännössä mahdollista nopeaa ja oikea-aikaista akuuttien infektioiden testausta. Yhtiö arvioi, että yksittäisten viruksien/bakteerien testaaminen keskuslaboratoriossa tulee jatkossa korvautumaan monianalyyttisellä matalan kynnyksen pikatestauksella (monianalyyttinen= mitataan samanaikaisesti useampi virus/bakteeri).
Virstanpylväät
1998–2003 TPX-mittateknologian alkuvaiheen kehitys tehtiin professori Erkki Soinin johdolla Turun yliopiston Biofysiikan laboratoriossa.
2000 TPX-mittatekniikka julkaistiin Nature Biotechnology -tiedelehdessä.
2005–2009 ArcDia™ TPX-mittatekniikan soveltuvuutta infektiotautien pikadiagnostiikkaan tutkittiin akateemisissa hankkeissa.
2008 ArcDia International Oy Ltd:n liiketoiminta käynnistyi ja mariPOC®-tuotekehityshanke alkoi.
2011 mariPOC® IVD CE -merkittiin. Respi ja Pharyn -tuotteet esiteltiin markkinoille.
2013 ArcDia sai ISO 13485-sertifikaatin.
2014 ArcDialle myönnettiin Frost & Sullivanin innovaatiopalkinto parhaasta vierihoitotuotteesta Euroopassa.
2016 ArcDia julkisti uudet tuotteet: maailman ensimmäinen pikatesti bokavirukselle, mariPOC®+-ohjelmisto, mariPOC® Gastro -testi ja herkistetty influenssavirus A-testi.
2017 ArcDia toi markkinoille uuden Quick StrepA-testin sekä maailman ensimmäinen pikatesti koronavirukselle ja uusimpien suositusten mukainen antibioottiripulitesti CDI:lle. mariCloud™-palvelu infektiotautien reaaliaikaiseen seurantaan avataan.
2018 Uusi mariPOC® Quick Flu/RSV-testi tuotiin markkinoille Suomessa.
2020 Uusi mariPOC® SARS-CoV-2-testi tuotiin markkinoille.
2021 Päivitetty mariPOC® SARS-CoV-2-testi julkaistiin.