Haastattelut
Invesdor Insights
Markkina
Tieto

Invesdor laajentuu Alankomaihin: ”Odotamme sijoittajakunnan kasvavan merkittävästi”

Maarten de Jong

Maarten de Jong ymmärsi jo varhain, että yrittäjyys ja yhteiskunnallinen hyvänteko kuuluvat yhteen. Myöhemmin hän perusti Oneplanetcrowdin, menestyksekkään hollantilaisen joukkorahoitusalustan. Nyt Maarten kertoo, mikä häntä motivoi työssään, ja kuinka sijoittajat voivat Invesdorin avulla sekä vaurastua että tehdä hyvää yhteiskunnalle. 

Maarten, mikä sytytti kiinnostuksen joukkorahoitusta kohtaan? 

Ennen Oneplanetcrowdia johdin sijoittajaverkostoa, joka auttoi kasvumarkkinoilla toimivia yrityksiä pääoman hankinnassa. Sitten tutustuin Yhdysvalloissa joukkorahoitusalusta Kickstarteriin, jonka kautta ensimmäinen älykello, Pebble Watch, haki rahoitusta. Kello oli jo kehitetty ja sitä tarjottiin ennakkomyyntiin Kickstarterissa. Yhtiö halusi kerätä 100 000 dollaria, mutta lopulta summa nousi yli 50 miljoonaan. Se oli valtava menestys ja erittäin tehokas ja innovatiivinen tapa kerätä pääomaa. Näin tutustuin joukkorahoitukseen ja innostuin siitä.  

Miten Oneplanetcrowd sai alkunsa? 

Yksi verkostooni kuuluvista sijoittajista oli rahastoyhtiö Start Green Capital, joka sijoittaa pääasiassa energiasiirtymään Alankomaissa. Kun puhuin heidän rahastonhoitajansa kanssa, kävi ilmi, että Start Greenillä oli jo ajatus joukkorahoitusalustasta vastuullisia sijoituksia tai vaikuttavuussijoittamista varten Alankomaissa. Niinpä starttasimme vuoden 2012 alussa. Minun tehtäväni oli tuoda alusta markkinoille yhdessä Start Green Capitalin kanssa. Oneplanetcrowdin perustamisen jälkeen olemme rahoittaneet 300 yritystä, mukana on ollut 35 000 sijoittajaa ja välitetty rahoitus noin 120 miljoonaa euroa. 

Oneplanetcrowd sulautuu Invesdor Groupin kanssa. Miksi?  

Ilmoitimme Oneplanetcrowdin sulautumisesta Invesdoriin jo jokin aika sitten, ja nyt saimme hyväksynnän Suomen, Alankomaiden, Saksan ja Itävallan sääntelyviranomaisilta. Yritykset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo marraskuusta lähtien, ja huhtikuussa voimme virallisesti vahvistaa fuusion. Ensitöiksemme haluamme yhdistää molempien alustojen käyttäjät. Tavoitteena on tarjota sijoittajille pääsy kaikkiin sijoitushankkeisiin yhdellä kirjautumisella ensi kesän aikana.  

Yksi tärkeimmistä fuusion syistä oli se, että Invesdor toimii jo kansainvälisesti ja yli rajojen. Invesdor puolestaan valitsi Oneplanetcrowdin, koska olemme erikoistuneet voimakkaasti vaikuttavuussijoittamiseen, kuten uusiutuvaan energiaan liittyviin hankkeisiin Alankomaissa. Vastuullisia hankkeita varten pyrimme nyt kokoamaan yhteen ihmisiä, asiantuntemusta ja verkostoa Invesdorin toimipisteissä Suomessa, Saksassa ja Itävallassa.  

Mitä muutoksia fuusio tuo päivittäiseen työhösi? 

Invesdor Groupin Benelux-maiden toimitusjohtajana johdan edelleen Amsterdamissa sijaitsevaa tiimiä, joka etsii kiinnostavia sekä vastuullisia sijoitushankkeita joukkosijoittajille. Suuri ero on se, että voimme nyt tarjota alankomaalaisille sijoittajille Suomessa, Saksassa ja Itävallassa toimivien kollegojemme rahoitushankkeita. Vastaavasti voimme myös tarjota omia sijoitushankkeitamme näissä kumppanimaissa. Odotamme vieläkin vahvempaa ”joukkovoimaa”, koska meillä on nyt suurempi eurooppalainen alusta. Voin myös paljastaa, että suunnittelemme esimerkiksi laajentumista Belgiaan lähitulevaisuudessa. 

Voisitko kertoa esimerkin onnistuneesta rahoituskierroksesta vastuullisuuden ja vaikuttavuussijoittamisen alalla? 

Otan esimerkiksi Fairphonen. Kyseessä on Android-älypuhelin, joka on valmistettu vastuullisista toimitusketjuista lähtöisin olevista metalleista ja mineraaleista. Jos puhelin rikkoutuu, omistaja voi itse korjata ja päivittää sitä. Käyttäjien ei siis tarvitse aina ostaa uutta älypuhelinta. Hankkeessa on valtava vastuullisuuspotentiaali, sillä elektroniikkajäte on aikamme yksi merkittävä ongelma. Rahoitimme Fairphonea 2,5 miljoonalla eurolla vuonna 2018. Joukkorahoittajat olivat tuolloin keskeisiä sijoittajia, ja he ovat vaikuttaneet merkittävästi yrityksen kannattavuuteen tänä päivänä. Nyt sijoittajat voivat myydä osakkeitaan uudella rahoituskierroksella hyvällä tuotolla. Se on hieno menestystarina. 

Millaisia rahoituskierroksia tyypillisesti järjestätte?  

Fairphone on esimerkki scale-up-yrityksestä, joka tarvitsee rahoitusta nopeaan kasvuunsa. Olemme kuitenkin mukana myös monissa uusiutuvan energian hankkeissa Alankomaissa. Itse asiassa kyseiset hankkeet voisivat helposti kerätä pääomaa pääomasijoittajien tai pankkien kautta. Alankomaiden alueviranomaiset vaativat kuitenkin aurinkopaneelikenttien tai tuulivoimapuistojen kaltaisissa hankkeissa, että tietty prosenttiosuus on korvamerkittävä paikallisten asukkaiden sijoitettavaksi, jotta myös paikallinen yhteisö hyötyy hankkeista. Tämän jälkeen järjestämme alueella paikallisille suunnatun rahoituskampanjan, minkä tavoitteena on saada hankkeelle paikallisten tuki.  

Onko tämä paikallisten mielestä hyvä asia?  

Kyllä, se on erittäin houkuttelevaa sijoittajille. He rahoittavat hanketta, josta saadaan hyvä tuotto ja jonka riski on hyvin pieni. Yleensä nämä hankkeet ovat pitkälle valmisteltuja – niille on myönnetty kaikki luvat, ja sopimukset verkonhaltijoiden tai sähkönkäyttäjien kanssa on jo allekirjoitettu. Paikalliset saavat osansa tuloista ja he osallistuvat energiasiirtymään.   

Jos uusiutuvan energian hankkeet ovat usein paikallisia, mitä hyötyä sijoittajille on laajemmasta, koko Euroopassa toimivasta joukkorahoitusalustasta? 

On totta, että paikalliset hankkeet pysyvät toistaiseksi paikallisina. Usein hankkeet ovat kuitenkin tarpeeksi suuria houkutellakseen sijoittajia myös alueen ulkopuolelta. Avaamme usein sijoitusmahdollisuuden myös ulkopuolisille joukkorahoittajille, jos rahoitustavoitetta ei saavuteta kansalaisosallistumisen kautta. Näin myös esimerkiksi saksalaisilla sijoittajilla voi tulevaisuudessa olla mahdollisuus sijoittaa hollantilaiseen tuulipuistoon. 

Ovatko joukkorahoittajien intressit muuttuneet vuosien varrella? 

Uskomme, että yhä useammat eurooppalaiset ovat entistä kiinnostuneempia sijoitusmahdollisuuksista, jotka tarjoavat heille taloudellista tuottoa vastuullisesti toteutettuna. Kutsumme tätä kaksinkertaiseksi tuotoksi. Työntekijämme, sijoittajamme ja yrittäjät ajattelevat, että liiketoimintaa tulisi hyödyntää hyvään tarkoitukseen. Uskon, että tämä ajatus saa merkittävästi tuulta alleen tulevina vuosina.  

Rahoituskampanjoiden koot ovatkin kasvussa: aloitimme 10 000 – 20 000 euron rahoitusvolyymilla, ja nykyään rahoitamme keskimäärin miljoona euroa hanketta kohti. Jos kanavoimme tämän rahoituksen vaikuttavuusyrityksille, myös panos vastuullisuuteen kasvaa kasvamistaan.  

Hyvien tuottojen ja vastuullisen sijoittamisen ei tarvitse olla ristiriidassa keskenään. Lue lisää: vihreä siirtymä ja ympäristötietoisuuden kasvu avaavat lukuisia vastuullisia sijoitusmahdollisuuksia kasvavilla markkinoilla.

Kuka?  

Maarten de Jong on alankomaalaisen joukkorahoitusalusta Oneplanetcrowdin toinen perustaja ja toimitusjohtaja. Valmistuttuaan teknisen liiketalouden ohjelmasta Groningenin yliopistosta ja vietettyään kuusi kuukautta Sri Lankassa hän aloitti työskentelyn Business in Development Network -verkostossa Alankomaissa. Tiiminsä kanssa he järjestivät rahoitusmahdollisuuksia monille kasvumarkkinoilla toimiville yrityksille, ja Maarten rakensi verkoston, johon kuului yli 150 bisnesenkeliä, varakkaita yksityishenkilöitä, pankkeja sekä riskipääomarahastoja. Vuonna 2012 hän perusti Oneplanetcrowdin yhdessä Coenraad de Vriesin ja Laura Rooseboomin kanssa StartGreen Capitalin alaisuuteen. Oneplanetcrowd on erikoistunut rahoittamaan vastuullisia ja yhteiskunnallisia aloitteita, jotka tarjoavat sijoittajille taloudellista tuottoa vastuullisesti. 

Pysy ajan tasalla

Jos haluat pysyä ajan tasalla sijoitusmahdollisuuksistamme, tilaa uutiskirjeemme ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa.  

Aiheeseen liittyvät blogit

Growth companies
Markkina

Kasvuyritykset: Parhaat sijoituskohteet vuodelle 2025

Vuodesta 2025 on tulossa lupaava vuosi sijoittaa houkutteleviin kasvuyrityksiin. Selvitä, miksi scale-up-yrityksiin sijoittaminen ennen niiden pörssiin menoa voi olla arvokkaampaa kuin koskaan ja mihin kannattaa sijoittaa saadaksesi hyvän tuoton. Milloin ja mihin kannattaa sijoittaa rahaa…
Invesdorin tuhannes rahoituskierros
Invesdor Insights

Invesdorin tuhannes rahoituskierros

Invesdor perustettiin vuonna 2012 ja olemme sen jälkeen kasvaneet ja laajentuneet vauhdilla. 12 vuotta ja kolme fuusiota myöhemmin käynnistämme alustamme tuhannennen rahoituskierroksemme Riverrecycle Oy:lle. Olemme iloisia siitä, että juuri RiverReyclen rahoituskierros on meidän tuhannes, sillä RiverRecyclen…
Beets & Roots GmbH
Markkina

Beets & Roots on sijoittajien suosikki Invesdorilla

Sijoittajamme rakastavat Beets & Roots GmbH:ta, sillä yhtiö on tuottanut vakaita tuottoja sijoittajille ja samalla kasvanut tasaisesti. Tammikuussa 2024 Beets & Roots GmbH järjesti viidennen rahoituskierroksen Invesdorin kanssa ja tällä kertaa myös suomalaiset sijoittajat pääsivät…