Miten valita sinulle parhaiten sopiva sijoitus?
Kun kyseessä on investointi vahvaan hankkeeseen, vaihtoehdot voivat tuntua monimutkaisilta. Tietoon perustuvan päätöksen tekeminen vaatii asiantuntemusta, ja tässä meidän tiimimme astuu kuvaan. Investoitikomiteamme tekee perusteellisia arviointeja, kun taas kampanjatiimi erottelee tärkeimmät tiedot. Näihin tietoihin pääset helposti käsiksi kunkin yrityksen hankesivuilla.
Sisällysluettelo
Loppujen lopuksi sinä teet päätöksen. Vain sinä tiedät: Minkälaista tavoitetta silmällä pitäen sijoitan? Olenko vakuuttunut strategiasta? Mitä mieltä olen yrityksen visiosta? Loppujen lopuksi rationaaliset tekijät vaikuttavat päätöksentekoprosessiin yhtä paljon kuin vaisto. Älä siis pelkää käyttää omaa harkintakykyäsi. Suosittelemme seuraavaa tapaa toimia.
1. Päätä, miten haluat saada tuoton sijoituksestasi
Ensimmäinen selvitettävä asia on sijoitustyyppi. Tässä on kolme vaihtoehtoa: Osakesijoituksilla varmistat mahdollisuudet suurempaan tuottoon, mutta samalla sijoituksen riski kasvaa. Toinen vaihtoehto on kiinteäkorkoiset sijoitukset. Ne lasketaan myös riskisijoituksiksi, mutta saat sijoitetuille rahoillesi säännöllisiä korkomaksuja ennalta määritellyn määrän. Tarjoamme myös hybridisijoitusmahdollisuuksia, kuten vaihtovelkakirjalainoja, joissa voit hyötyä vakaasta tuotosta ja mahdollisuudesta vielä suurempaan tuottoon irtautumisen yhteydessä.
Sijoituksellasi et ainoastaan turvaa tuottoa tai korkoa, vaan ennen kaikkea investoit hankkeeseen. Jos valitsemasi yrityksen hankkeesta tulee menestys, myös sinä hyödyt siitä. Selvitä siis alusta alkaen: Mitä yritys todella aikoo tehdä rahoillani ja ovatko sen suunnitelmat mielestäni realistisia?
2. Selvitä rahoituksen perustelut
Ensivaikutelman saamiseksi liitämme useimpiin alustamme tuotteisiin lyhyen videon. Täällä voit syventyä tunteella. Selvitä, onko yritys sinusta miellyttävä, herättääkö tuote kiinnostuksesi ja haluatko tukea esitetyn idean toteuttamista.
Jokaisen johtajan pitäisi myös pystyä kertomaan sinulle muutamalla sanalla, mitä hän aikoo tehdä rahoilla, jotka hän pyytää sinua sijoittamaan. Hankesivun yläosassa oleva napakka sitaatti vie rahoituksen syyn ytimeen. Jos olet jo vakuuttunut, on aika tarkastella numeroita. – Älä huoli: sinun ei tarvitse käydä läpi sivuittain taseita, liiketoimintasuunnitelmia ja markkinaennusteita – me olemme jo tehneet sen puolestasi. Ilman investointikomiteamme kriittistä esivalintaa yksikään hanke ei pääse alustallemme.
3. Käytä riittävästi aikaa liiketoimintamallin ymmärtämiseen
Yleisesti tunnettu tosiasia on, että voit puhua ja suunnitella paljon, mutta loppujen lopuksi teot ratkaisevat. Numerot kertovat paljon siitä, mitä yritys tarkalleen ottaen tekee ansaitakseen rahansa, miten yritys ja sen markkinaympäristö ovat kehittyneet viime vuosina ja mitä tulevaisuudelta odotetaan. On tärkeää ymmärtää sekä yrityksen liiketoimintamallia että siihen liittyviä markkinoita. Pääpaino on tietenkin tuotteessa tai tarjouksessa, joka toteutuu sijoituksesi ansiosta: Mitä tarkalleen ottaen tarjotaan? Onko tälle tarjonnalle kysyntää? Kuinka vahvaa kilpailu on?
Ja lopuksi tulee vielä rahoitussuunnittelu. Idea voi olla hyvin innostava – mutta vasta realistinen menojen, tulojen ja varausten suunnittelu tekee ideasta tuotteen. Yrityksen realistinen rahoitussuunnitelma on edellytys sille, että saat rahasi takaisin korkoineen tai tuottoineen sovittuna ajankohtana.
4. Tutustu syvällisemmin valitsemasi hankkeen investointirakenteeseen
Oletko täysin vakuuttunut tuotteesta? Mennään asiaan! Nyt kun tiedät kaikki tärkeät faktat yrityksestä ja sen tuotteesta, voit päättää, sopiiko kyseinen sijoitustarjous sinulle vai ei.
Korkosijoitusten osalta kannattaa ottaa huomioon seuraavat tekijät: Sopivatko korko ja maksurytmi salkkuni suunnitteluun? Mitä rahoilleni tapahtuu yrityksen taloudellisen pullonkaulan sattuessa (etuoikeusasemaltaan toissijainen vai ensisijainen laina)? Saanko korkomaksut pankkisiirtona vai luontoisetuna, eli yleensä kuponkeina?
Osakkeisiin sijoittamisessa on erilainen logiikka. Kasvuyrityksiin sijoittamista pitäisi arvioida sen perusteella, miten näet yrityksen menestyvän pitkällä aikavälillä. Monet kasvuyritykset eivät maksa osinkoja, mutta sanovat investoivansa kasvuun lähivuosina. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota yrityksen arvon kehitykseen ja irtautumisstrategiaan eli mahdollisuuteen myydä osakkeita voitolla tulevaisuudessa.
Jokaisen, joka valitsee tuotteen, johon liittyy osallistumis- tai voitonjako-oikeuksia, on syytä ottaa huomioon seuraavat tekijät: Kuinka suuri on peruskoron määrä? Miten osallistumisen tarkka rakenne toimii? Vaihtovelkakirjalainojen tapauksessa on myös tärkeää selvittää erilaiset vaihtoskenaariot ja -ehdot.
5. Hajauta, hajauta, hajauta
Oman salkun rakenteen osalta taikasana on hajauttaminen. Jos sijoitat pelkästään saman sektorin tuotteisiin, saatat kärsiä tappioita sektorikohtaisten ongelmien sattuessa.
Kun taas hajauttaminen lisää mahdollisuuksia siihen, että heikko tulos jollakin sektorilla kompensoituu paremmalla tuloksella jollakin toisella sektorilla.
6. Tarkista hankesivu ja muut asiakirjat säännöllisesti päivitysten varalta
Yritysten hankesivuilla on tietoa tärkeimmistä seikoista, jotka sinun on tiedettävä yrityksen arvioimiseksi. Linkitetyistä asiakirjoista löydät lisää tärkeää tietoa, joten myös niihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Sieltä löydät esimerkiksi yksityiskohtaista tietoa sijoitusriskeistä. Lisäksi kannattaa vilkaista säännöllisesti hankesivua: Joukkosijoitusalustana saamme säännöllisesti tärkeää tietoa ja mielenkiintoista palautetta sijoittajiltamme.
Sekä me että yritykset vastaavat nopeasti sijoittajien tiedusteluihin. Päivitykset julkaistaan virallisella hankesivulla, ja lisäksi ilmoitamme sijoittajillemme sähköpostitse.
Pysy ajan tasalla
Jos haluat pysyä ajan tasalla sijoitusmahdollisuuksistamme, tilaa uutiskirjeemme ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa.
Lue myös:
Invesdorin investointikomitea (Investment Committee)
Minkälaista tuottoa tavoittelet? Tutustu lainakierroksiin ja osakeanteihin.