Tulossa: bondipohjaiset crossborder-kierrokset
Joukkovelkakirjat eli bondit ovat etenkin näinä taloudellisesti haastavina aikoina tervetullut lisä sijoitusinstrumenttien valikoimaan. Ne tarjoavat uusia mahdollisuuksia sijoitussalkun hajauttamiseen. Tässä blogissa kerromme bondien ominaisuuksista ja siitä, mitä ne voivat sijoittajille tarjota.
Sisällysluettelo
Lanseerasimme syyskuussa alustamme toisen itävaltaisille sijoittajille suunnatun osakeannin. Nyt odotamme innolla pääsevämme esittelemään ensimmäiset crossborder-bondikierroksemme.
Joukkovelkakirjojen keskeiset ominaisuudet
Monet suuret yritykset käyttävät joukkovelkakirjoja pitkän tähtäimen velkarahoituksessaan. Sijoittaja saa joukkovelkakirjasta vuosittain ennaltamääritellyn korkoprosentin suuruisen tuoton (eli kuponkituoton) samaan tapaan kuten esimerkiksi juniorilainassa (laina, joka maksetaan velkojalle vasta kun sitä edellä olevat saatavat eli seniorilainat on maksettu). Invesdorin alustalla tarjotut joukkovelkakirjat ovat yleensä kestoltaan 4-10 vuoden mittaisia.
Joukkovelkakirjat ovat usein – vakuudettomien lainojen tapaan – seniorivelkaa. On kuitenkin syytä huomioida, että jos kohdeyritys muuttuu maksukyvyttömäksi, myös joukkovelkakirjanhaltijoille voi olla odotettavissa tappioita. Lisää asiaa sijoittamiseen liittyvistä riskeistä löydät sivujemme Riskivaroitus-osiosta.
Mitä joukkovelkakirjat voivat tarjota sijoittajalle?
Joukkovelkakirjat ovat arvopapereita, jotka voidaan myydä milloin vain. Tämä pätee myös pörssilistaamattomiin bondeihin. Joukkovelkakirjojen hinta määräytyy kuten osakkeidenkin hinta: kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sijoittajalla on mahdollisuus tehdä voittoa kaupatessaan joukkovelkakirjansa, jos hän pystyy myymään sen alkuperäistä ostohintaa korkeammalla summalla.
Tyypillisesti joukkovelkakirjoja laskevat liikkeelle kookkaat ja vakavaraiset yritykset, joilla on yleensä hyvä luottoluokitus, kestävät liiketoimintanäkymät sekä kasvupotentiaalia. Kuten todettua, joukkovelkakirjat ovat yleensä tasa-arvoisia (vakuudettomien) lainojen kanssa ja siksi niitä pidetään usein matalariskisempinä kuin osakkeita tai mezzanine-lainoja. Näistä tekijöistä johtuen osa sijoittajista pitää joukkovelkakirjoja suhteellisen turvallisena sijoitusmuotona muihin tuotteisiin, kuten osakkeisiin, verrattuna.
Lisäksi joukkovelkakirjat tuottavat, toisin kuin osakkeet, pitkällä aikavälillä kiinteän koron mukaisia maksuja. Monet ammattisijoittajat käyttävät siksi joukkovelkakirjoja osakepainotteisten sijoitussalkkujen ”vakauttamiseen”.
Toisaalta: ellei joukkovelkakirjan arvo nouse, sen potentiaalinen tuotto on rajattu kuponkituottoihin. Osakkeet voivat sen sijaan tuottaa odotettua paremmin (jos yritys esimerkiksi myydään tai listautuu pörssiin) tai jäädä täysin tuottamattomiksi (esimerkiksi mikäli yritys ei kykene kääntämään liiketoimintaansa kannattavaksi).
Joukkovelkakirjoihin sijoittaminen
Jos olet kiinnostunut sijoittamaan joukkovelkakirjoihin digitaalisen alustamme kautta, aloita rekisteröitymällä Invesdorin käyttäjäksi. Lisätietoja bondeista ja niitä koskevasta sijoitusprosessista on luettavissa tältä sivulta. Löydät kyseiseltä sivulta myös usein kysyttyjä kysymyksiä tuotteeseen liittyen.