Vinkit

Hajauttaminen – miten minimoida riski ja maksimoida tuotto?

Epävarmuus sijoituksista korostuu erityisesti maailmanlaajuisten kriisien ja osakekurssien, ennusteiden ja talousindikaattoreiden merkittävien vaihteluiden aikana. Ja syystäkin. Hajauttamisella voit suojata ja kasvattaa varallisuuttasi.

Mitä hajauttaminen tarkoittaa?

Hajauttaminen sijoitustoiminnassa tarkoittaa riskin jakautumista investoimalla eri rahoituskohteisiin. Hajautettu salkku syntyy yhdistelemällä erityyppisiä sijoitusinstrumentteja ja -kohteita.

Miltä ihanteellinen hajautus näyttää?

Täydellisesti hajautettu sijoitussalkkua ei ole olemassa. Varojen jakaminen eri sijoitusluokkiin ja asianmukainen riskipainotus voivat kuitenkin parantaa salkun vakautta merkittävästi.

Tuotto ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä

Yksinkertaistettuna, tuottojen maksimointi ja korkea sijoitusvarmuus eivät yleensä ole mahdollisia samanaikaisesti. He ketkä kaipaavat sijoituksistaan maksimaalista turvallisuutta, ei pidä tavoitella suurinta mahdollista tuottoa, vaan tyytyä alhaisempiin, mutta realistisempiin arvonkehityslukuihin.

Säästäminen ja sijoitusvarmuus

Monet potentiaaliset sijoittajat eivät ikinä uskalla ryhtyä sijoittamaan, koska he haluavat välttää riskejä säästöjensä hallinnoinnissa. Tämän vuoksi heidän rahansa jäävät usein säästötilille, määräaikaistalletukselle tai joustavalle päivittäiselle säästötilille.

Todellisuudessa kenenkään ei tarvitse kokonaan välttää näitä sijoitusmuotoja. Päinvastoin, kokeneet rahoitusneuvojat jopa suosittelevat pitämään vähintään kahden tai kolmen kuukauden palkkaa joustavilla säästötileillä. Näin varmistetaan, että käytettävissä on aina riittävästi likviditeettiä odottamattomia menoja, kuten auton korjausta tai rikkoutuneen pesukoneen vaihtamista varten. Sijoitusten tulisi koskea ensisijaisesti pääomaa, joka voidaan laittaa sivuun tai säästää erityisesti eläkettä varten.

Miten sijoittajat voivat hajauttaa varojaan?

Ensinnäkin sijoittajilla tulisi olla selkeä käsitys tavoitteistaan ja sijoitushorisontistaan. Riskien hajauttamisen kannalta ei ole väliä, säästetäänkö kuukausittain 100 euroa usean vuoden ajan vai sijoitetaanko 250 000 euron kertaluonteinen perintö. Kummassakin tapauksessa on pidettävä yllä tasapainoista sijoitusrakennetta. Tähän tarkoitukseen on käytettävissä erilaisia omaisuusluokkia:

  • Pankkitalletukset, säästötilit, määräaikaistalletukset, päivittäistilit
  • Osakkeet
  • Sijoitusrahastot, osakerahastot, joukkovelkakirjarahastot, sekarahastot, ETF:t
  • Joukkovelkakirjat, eläkevakuutukset, kiinteätuottoiset arvopaperit
  • Hyödykkeet, jalometallit, kulta
  • Kiinteistöt, kiinteistörahastot
  • Pääomarahastot, aineelliset hyödykkeet
  • Joukkorahoitus (sijoitukset yksityislainoihin, yrityslainoihin, kiinteistöt)
  • Kryptovaluutat

Hajauttamisen kolmivaiheinen ohjenuora

  1. Varallisuuden perustan muodostavat turvalliset ja suhteellisen likvidit talletukset (säästötilit, määräaikaistalletukset, päivittäiset säästötilit).
  2. Keskipitkän ja pitkän aikavälin varallisuuden kasvattamiseen lisätään pääomaa ja tuloja tuottavia sijoituksia (korkopaperit, sijoitusrahastot, ETF-rahastot, kiinteistörahastot, osinko-osakkeet).
  3. Korkean tuoton ja runsaiden mahdollisuuksien tarjoamat sijoitukset otetaan mukaan suuremman kokonaistuoton saavuttamiseksi (osakkeet, hyödykkeet, pääomasijoitukset, joukkorahoitus, kryptovaluutat).

Kaikissa sijoitusmuodoissa varat olisi valittava strategisesti eri alueilta (Eurooppa, Yhdysvallat, kehittyvät markkinat) ja toimialoilta (teollisuus, palvelut, teknologia, kiinteistöt).

Vältä keskittymäriskiä hajauttamisessa

Keskittymäriski syntyy, kun sijoituspääoma kohdistetaan vain yhteen tai muutamaan sijoitukseen. Monet turvallisia sijoitusvaihtoehtoja suosivat ihmiset sijoittavat rahansa yleensä kiinteistöihin. Asuntomarkkinat ovat olleet viime vuosina myrskyisät, ja nousevat korot ja talouden vaihtelut korostavat entisestään hajauttamisen merkitystä.

Omistusasunto on perinteisesti nähty keinona välttää vuokrakulut, mutta markkinaolosuhteiden muuttuessa näin ei enää aina ole.

Ongelmia voi kuitenkin syntyä, kun kiinteistö ostetaan pelkästään vuokraustarkoituksessa. Monet sijoittajat aliarvioivat kiinteistönhoidon vaatiman työmäärän, tyhjillään olevien vuokrakohteiden riskin sekä kunnostus- ja ylläpitokustannukset. Parempi lähestymistapa on sijoittaa kiinteistörahastoihin tai kiinteistöyhtiöiden osakkeisiin, sillä näiden sijoitusten ansiosta sijoittajat voivat poistua markkinoilta helpommin.

Muita keskittymäriskin skenaarioita voi syntyä sijoittamalla pelkästään yhden yrityksen osakkeisiin, yhden maan valtion joukkovelkakirjoihin tai siirtymällä kultaan ylireagoimalla talouden laskusuhdanteeseen. Esimerkiksi suurten energiantoimittajien osakkeenomistajat kohtasivat vaikeuksia energiamurroksen vuoksi, kun taas Volkswagenin arvopapereita omistavat sijoittajat kärsivät päästöskandaalista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että autoteollisuuden osakkeiden omistaminen olisi lähtökohtaisesti huono asia. Pelkkä sijoitusten hajauttaminen useisiin autonvalmistajiin olisi tarjonnut merkittävää suojaa.

Sama pätee valtion joukkovelkakirjoihin. Ne, jotka ostavat vain erittäin turvallisia Saksan liittovaltion joukkovelkakirjalainoja, eivät käytännössä joudu kohtaamaan maksukyvyttömyysriskiä, mutta eivät myöskään saa korkoa. Ostamalla joukkovelkakirjoja kehittyviltä markkinoilta tai näillä alueilla toimivien yritysten osakkeita voi saada suurempia tuottoja, mutta niihin liittyy myös suurempaa volatiliteettia. Tämän vuoksi salkun hajauttaminen on aina tärkeää.

Sijoittajia ohjaavan periaatteen tulisi olla: etusijalle asetetaan vakaiden maiden joukkovelkakirjalainat, jotka vähintäänkin säilyttävät varallisuuden, ja samalla otetaan valikoivasti mukaan kehittyvien markkinoiden korkeatuottoisia joukkovelkakirjalainoja tuottohuippujen hyödyntämiseksi.

Esimerkkejä sijoitussalkun hajauttamisesta

There are numerous examples of well-balanced portfolios. These can serve as guidelines for private investors but should always be tailored to individual needs, goals, and life circumstances.

For instance, investors who are close to retirement should invest less in stocks or long-term tangible assets. Instead, their wealth should already be shifted toward safer asset classes such as fixed-income securities, savings accounts, or real estate.

  • Investors who want to build wealth and are willing to take on controlled risks.
  • Investors who primarily seek inflation protection and aim to preserve the value of their assets.

A common recommendation for portfolio diversification is to allocate each asset category in equal parts. This results in a wealth structure composed of 25% stocks, 25% bonds, 25% cash, and 25% gold. Precious metals primarily serve as a safeguard, acting as the ”last resort” in case all markets crash and cash holdings lose value due to inflation.

How to stay organized while diversifying

Sijoitussalkun täydennykseksi voidaan sisällyttää kiinteistö-, hyödyke- tai joukkorahoitussijoituksia. Erityisesti nuoremmat sijoittajat voivat hyötyä suuremmasta osakkeiden osuudesta ja pienemmästä jalometallien osuudesta (5-10 %).

Sijoitukset kannattaa myös yhdistää valtion tai työnantajan rahoittamiin rahoitusohjelmiin, kuten työeläkeohjelmiin. Taloudellisia etuja, kuten suoria tukia tai veroetuja, ei pidä unohtaa. Henkilökohtaisesti omistettu kiinteistö toimii myös turvallisena omaisuutena, mutta sitä ei yleensä pidetä sijoituksena hajautetussa salkussa.

Miksi riskien hajauttaminen on järkevää

Hyvin hajautettu salkku vähentää sijoitusten kokonaisriskiä. Tämä tarkoittaa, että koko salkun keskimääräinen riski on pienempi kuin korkeimman tuoton omaisuusluokkien keskimääräinen riski. Samalla hajautettu salkku tarjoaa korkeamman kokonaistuoton verrattuna turvallisempiin sijoituskohteisiin, kuten pankkitalletuksiin tai kiinteätuottoisiin arvopapereihin.

Invesdorilla sijoittajat voivat hajauttaa salkkunsa tehokkaasti kolmen eri sijoitustyypin avulla, joista kukin soveltuu erilaisiin sijoitusstrategioihin. Jos haluat lisätietoja näistä vaihtoehdoista, tutustu blogiin: Mitä eroa on velkakirjalainoilla, osakkeilla ja vaihtovelkakirjalainoilla?

Lisäksi voit tutustua avoimiin rahoituskierroksiimme.

Muista, että vaikka olisitkin hyvin perillä asioista, et välttämättä tiedä kaikkia sijoitusmahdollisuutta koskevia yksityiskohtia. Tai kuten eräs kuuluisa tähtisijoittaja kerran sanoi:

Hajauttaminen on suoja tietämättömyyttä vastaan. Siinä ei ole juurikaan järkeä niille, jotka tietävät, mitä ovat tekemässä.” (Warren Buffett)

Aiheeseen liittyvät blogit

Growth companies
Markkina

Kasvuyritykset: Parhaat sijoituskohteet vuodelle 2025

Vuodesta 2025 on tulossa lupaava vuosi sijoittaa houkutteleviin kasvuyrityksiin. Selvitä, miksi scale-up-yrityksiin sijoittaminen ennen niiden pörssiin menoa voi olla arvokkaampaa kuin koskaan ja mihin kannattaa sijoittaa saadaksesi hyvän tuoton. Milloin ja mihin kannattaa sijoittaa rahaa…
Beets & Roots GmbH
Markkina

Beets & Roots on sijoittajien suosikki Invesdorilla

Sijoittajamme rakastavat Beets & Roots GmbH:ta, sillä yhtiö on tuottanut vakaita tuottoja sijoittajille ja samalla kasvanut tasaisesti. Tammikuussa 2024 Beets & Roots GmbH järjesti viidennen rahoituskierroksen Invesdorin kanssa ja tällä kertaa myös suomalaiset sijoittajat pääsivät…